Projekt socjalny „Postaw na zdrowie”- w roli głównej kapusta

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
8 lipca 2020

Zespół asysty rodzinnej i pogłębionej pracy socjalnej realizuje  projekt socjalny pt. „Postaw na zdrowie”, którego celem jest popularyzacja prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia, a tym samym profilaktyka otyłości i chorób z nią związanych.

W ramach jednego z zaplanowanych działań, uczestnikom projektu, przedstawione zostały zdrowotne właściwości kapusty. Warzywa łatwo dostępnego, a często zapominanego i niewykorzystywanego w codziennej kuchni. Warzywo to jest nie tylko niskokaloryczne, ale stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy A, witaminę K, E oraz znaczące ilości potasu, żelaza i kwasu foliowego. Warto również wiedzieć, że kapusta podnosi odporność, zapobiega anemii i obrzękom oraz jest powszechnie stosowana w leczeniu chorób stawów. 

Wszyscy uczestnicy projektu otrzymali broszury z przepisami na zdrowe dania z młodej kapusty oraz główki kapusty, aby mogli od razu ćwiczyć swoje umiejętności kulinarne.

Kapusta, którą wykorzystaliśmy przy realizacji projektu, została przekazana do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy przez Oddział Rejonowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Dębicy, który otrzymał ją od Podkarpackiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Rzeszowie. 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Worki z kapustą.

    Worki z kapustą.

  • Powiększ zdjęcie Pani z workiem kapusty trzymająca plakat informacyjny.

    Pani z workiem kapusty trzymająca plakat informacyjny.

  • Powiększ zdjęcie Pani z workiem kapusty trzymająca plakat informacyjny.

    Pani z workiem kapusty trzymająca plakat informacyjny.

  • Powiększ zdjęcie Dzieci z workiem kapusty trzymające plakat informacyjny.

    Dzieci z workiem kapusty trzymające plakat informacyjny.