W placówkach wsparcia dziennego „Zgrana Paka” prowadzone są zajęcia kulinarne w ramach realizacji Programu „Żółty Talerzyk” finansowanego ze środków Kulczyk Fundation.
Uczestniczą w nich dzieci, uczestnicy zajęć w placówkach, które pod okiem wychowawców przygotowują smaczne i zdrowe posiłki. Dzieci poznają skład produktów, uczą się łączenia smaków oraz gotowania i przyrządzania przekąsek.
W ostatnich dniach odbyły się warsztaty, które zainicjowały same dzieci, chcąc nauczyć się przygotowania tego, co im najbardziej smakuje. Jako pierwsze odbyły się warsztaty robienia tostów, podczas których przygotowywane były najróżniejsze tosty: z serem, szynką, jajkami oraz z warzywami takimi jak papryka czy ogórek. Pod okiem opiekuna, wychowankowie nauczyli się, jak krok po kroku przygotować ten prosty, ale smaczny posiłek. Radością było własnoręczne przygotowanie kanapek i umieszczenie je w nagrzanym opiekaczu.
Kolejne zajęcia dotyczyły robienia oponek. Było to połączenie zajęć kulinarnych z tradycją, bo serowe oponki to już dziś zapominana przekąska. Wychowawca zapoznał uczestników z procesem tworzenia tych małych, puszystych pączków, które stanowią doskonałe danie na różne okazje. W trakcie zajęć wychowankowie mieli okazję poznać składniki niezbędne do przygotowania ciasta, takie jak mąka, jajka i ser oraz nauczyć się ich odpowiedniego łączenia oraz przygotowywania tak, aby jak najmniej nasiąkały olejem. Dzieci samodzielnie wyrabiały ciasto, wycinały oponki, a następnie, już pod okiem opiekuna, smażyły. Pod koniec zajęć mogły również ozdobić gotowe oponki cukrem pudrem lub lukrem, co pozwoliło im rozwinąć swoją kreatywność i sprawić, że wypieki były jeszcze smaczniejsze.
Ostatnie, trzecie, zajęcia przyniosły dzieciom także wiele radości ponieważ dotyczyły robienia domowych frytek. Tego dnia wychowankowie mieli okazję nauczyć się, lub przypomnieć, w jaki sposób wykonuje się jedno z najbardziej uwielbianych dań na świecie. Mieli okazję poznać tajniki przygotowania idealnych frytek – od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków, przez technikę krojenia, aż po perfekcyjne smażenie. Dzieci dowiedziały się również jakie są różne wariacje frytek: klasyczne, grube, cienkie, belgijskie itd., a także bardziej kreatywne wersje z dodatkami, jak przyprawy czy sosy.
Wszystkie zajęcia były świetną zabawą, która nie tylko uczy wychowanków podstaw gotowania, ale także daje radość z tworzenia i wspólnego spędzania czasu i integruje.