W jednej z placówek wsparcia dziennego „Zgrana Paka” przy ulicy Kraszewskiego, odbyły się kolejne warsztaty kulinarne organizowane w ramach Programu Żółty Talerz. Tym razem dzieci, pod okiem wychowawcy, upiekły pyszny, owocowy placek. Do jego wykonania użyły zdrowych produktów, w myśl zasady: smacznie i zdrowo. Nie było sztucznych barwników i cukrów, a o tym czym można zastąpić niezdrowe i wysokokaloryczne składniki opowiedziała dzieciom wychowawczyni, która zapoznała wychowanków z przepisem oraz walorami zdrowotnymi użytych składników.
Dzieci przygotowały ciasto jogurtowe, do wykonania którego użyły miodu, jogurtu naturalnego, żytniej mąki oraz brzoskwiń. Wszyscy z entuzjazmem przystąpili do pracy, ucząc się krok po kroku, jak przyrządzić zdrową i smaczną słodycz. W trakcie zajęć wychowankowie poznali również technikę dekorowania ciasta, dodając do niego różne dodatki, takie jak płatki migdałów i orzechy.
Wspólne gotowanie pozwoliło dzieciom nie tylko rozwijać swoje umiejętności kulinarne, ale także cieszyć się wspólnym czasem spędzonym w kreatywny sposób, tym bardziej, że przygotowane ciasto miało być słodką przekąską podczas organizowanego balu karnawałowego.
Środki na realizację Programu Żółty Talerz pochodzą w całości od Kulczyk Foundation, https://www.facebook.com/kulczykfoundation, która w drodze umowy dotacji przekazała je Gminie Miasta Dębica- Miejskiemu Ośrodkowi Pomocy Społecznej w Dębicy.